Blog

Skapa eget musikquiz

Photo by Malte Wingen on Unsplash

22 tips på musikquizkategorier för dig som vill göra ett eget musikquiz.

Annons

Musikquiz blir oftast bäst när man skräddarsyr dem till en specifik målgrupp och man kan då lägga en lagom svårighetsnivå. Ibland kör man fast med ideer och därför listar vi inspiration till olika typer av frågekategorier här nedan. Ofta är det lättare att hitta musik om man först begränsat sig till en viss kategori av musik.

Kör igång och plocka några kategorier nedan och peta in er musik så har ni snart ett bra musikquiz.

Artist/grupp

Ja så enkelt som att fråga vilken grupp/artist som sjunger i låten som spelas.

Gruppmedlemmar

Rätt svårt kategori men kan funka om det är hög nivå på deltagarna eller om det är få bandmedlemmar.

Covers

Covers är en personlig favorit. Här kan man hitta mycket musik och med olika typer av covers.

Intro

Spela början på en låtar med klassiska intron. Obs spela inte för länge så låten avslöjar titeln.

Resmål - vart är vi på väg

Ta med några låtar som handlar om städer eller grupper som tex har stadsnamn ex: Berlin, Chicago eller Frankie goes to hollywood

Musikgenre

Bunta ihop låtarna i olika typer av musikgenre och det finns ju så många men här kommer tips på några vanliga: rock, hårdrock, hiphop, pop, dansband, klassisk indiepop, synth, jazz, punk.

Svensktoppen

Svensktoppen kanske har förlorat sin forna glans men om man letar i deras låtarkiv kan man hitta hur mycket som helst. En musikkategori som passar perfekt om man har en äldre målgrupp.

Duetter

Det finns många klassiska duetter och tips på fråga är att fråga vad personerna som sjunger heter.

Film/tv-serier

Kör musik som kommer är intro/soundtrack till film eller tv-serier. Klassiska intron som Dallas, MacGyver, Alf osv och blanda in nyare tv-serier från Netflix, HBO eller liknande tex Game Of Thrones.

Schlager

Schlager kan man köra och variera hur mycket som helst. Fråga om titel, artister, placeringar, år, duetter, programledare eller liknande.

Eurovision

Samma som ovan men Eurovision är svårare men här kan man även fråga från vilket land som låten kommer ifrån.

Svensk musik

Plocka enbart ut bra svenska låtar och kör dem som en kategori i ditt musikquiz.

Sommartema

Ska du köra musikquiz på sommaren tex midsommar är detta en trevlig kategori. Det finns ju även ett antal sommarplågor som man kan slänga in i denna kategori eller musik som på något sätt går att koppla till sommaren.

Röda tråden

Kom på en röd tråd och leta upp grupper och musik som passar in på röda tråden. Fråga sedan om vad låtarna/artisterna samt vad den röda tråden är. Gör inte röda tråden för lätt så att den avsöjas redan på första låten.

Röda tråden kan tex vara: syskon i bandet, djurnamn(i låt eller bandets namn), färger, städer.

One hit wonders

Jaaa det här är roligt att minnas klassiska låtar och vem/vilka som gjorde den.

Årtal

Kör musik från olika decenium tex 50,60,70,80,90 eller 00-tal. Välj bra musik och årtal som inte ligger för långt ifrån deltagarna.

Musikaler

Rolig kategori som även funkar för en lite äldre generation. Leta reda på musik från olika musikaler och fråga vilken det är.

Unplugged

Akustiska varianter av låtar som ofta blir lugnare än originalet vilket kan göra det lite svårare att komma på vilken låt det är.

Reklam

Kör musik som blivit känd eller ihopkopplad med en produkt i samband med reklam. Fråga vilken är reklamen.

Google translate

Detta är en kategori där man kör utan musik. Ta ett stycke låttext tex en svensk låt och översätt den till engelska på Google translate. Läs sedan upp översättningen och låt deltagarna lista ut vilken låt det handlar om.

Ett tips är att låta google translate läsa upp texten(det finns en uppspelningsknapp bredvid översatt tex på google translate), det låter ofta kantigt och gör frågan ännu roligare.

Fotbolls-VM

Varje fotbolls-VM har en egen låt. Fråga tex vilket VM det handlar om och hitta klassiska låtar som Ricky Martin(VM 1998) eller Shakira. Blir det för lätta frågor kan man utöka med frågor om vinnare, resultat i VM.

Tv-spel

På Spotify kan man hitta musiken till klassiska tv-spel som Zelda, Super Mario, Kid Icarus, Tetris m m.

Det var tips på några av de vanligaste kategorierna som man kan använda sig av. 

Lycka till med quizandet!

Annons