Blog

8 tips för en lyckad frågesport

Photo by Joao Tzanno on Unsplash

Åtta tips att tänka på när man gör en frågesport.

Annons

Anpassa frågorna för målgruppen.

Alla deltagare måste kunna några frågor för att det ska vara roligt. En bra riktlinje är att vinnande laget bör ligga kring 75-85% rätt svar. Det får absolut inte vara så att ett lag har alla rätt, då är det för enkelt. Det ska heller inte vara så att det är för svårt och deltagarna går bet på de flesta av frågorna. Ett vinnande lag med 75-85% rätt är en bra riktlinje. 

Tiden - hellre för kort än för lång

Det här är också en viktig punkt. En lång frågesport kan lätt bli tråkig, gör hellre en kort där deltagarna känner mersmak när det är färdigt. En bra snittid är omkring 30 min tycker jag.  

Annons

Tidpunkt

Om man har frågesporten på en fest är det bra att inte köra den för sent när deltagarna blivit lite på örat. Det kan lätt uppstå kaos och då är det svårt att återfå kontrollen som frågesports-ledare. Har man haft middag kan det vara trevligt med en frågesport i samband med kaffe och efterrätt.

Variera typ av frågor

Variera gärna med olika typer av frågor tex musikdel, röd tråd m m. Hitta gärna på en helt egen unik del i quizen, ofta är det den delen som är mest uppskattad av deltagarna. 

Regler

Deltagare är ofta fula fiskar som gör allt för att vinna så tänk igenom reglerna noga - när det väl är dags får inga otydligheter uppstå. Man vill inte stå mitt i frågesporten och fundera ut hur det ska vara. Viktigt att inte heller ge vika för deltagare som vill ändra på regler under frågesporten.

Dela in jämna lag

Dela in jämna lag, inte fler än 5 i ett lag. Gör hellre fler lag om det är många deltagare. Tänk på att stora lag kräver lite svårare frågor. 

Förberedelser

Det tar tid att göra en unik och kul frågesport så börja i tid och välj frågorna med omsorg. Det får inte kännas som ett prov i skolan. 

Pris

Fixa ett pris, det är alltid roligare att vinna om man kan vinna något. Självklart ska det spela roll om man vinner eller kommer sist. 

Det var allt jag kommer på just nu, hoppas att något tips har varit lite matnyttigt. Behöver ni lite ideer kring frågor kan ni kolla in frågesportsidan, där kommer jag kontinuerligt att lägga in fler frågor. 

Lycka till!

Annons