9

frågor

Frågesport

Frågesport med jultema

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Julkalendern, julmat, julvärdar, julmusik och julgodis m m

  • Publicerat 22 februari 2020
  • Skapat av Mattias Olsson
Annons

Frågor

Frågesport

Julkalendern

2013 års julkalender (SVT) var Barna Hedenhös uppfinner julen. Vilken var 2012 års julkalender som var en uppföljare på succekalendern från 1996?

Frågesport

God Jul

God Jul säger man på svenska men på vilket europeiskt språk har Google translate översatt till här? A) Gleðileg jól B) Buon Natale C) Feliz Navidad D) Glædelig jul E) Frohe Weihnachten

Frågesport

Julgodis

Aladdinasken är ett klassiskt julgodis som introducerades 1939 som en "folkligare" ask med praliner. Pralinerna har kommit och gått under åren men den senaste tiden har sortimentet varit densamma förutom 2009 då allmänheten fick rösta på sin favorit och pralinen med minst antal röster var ägglikören som pga detta fick ge plats för en ny pralin. I en aladdin-ask (efter 2010) finns det 13 olika sorters praliner, vad heter dom? (13p)

Musikquiz

Julmusik

Här kommer ett gäng låtar med julanknytning. Vilken artist är det som sjunger? Obs det behöver inte vara originalartisten så lyssna noga.

Musik
Frågesport

Julmat

A) Lutfisken är en rätt som funnits med och varit uppskattad festmat i över 500 år. Förr åt man lutfisk på helger och fester året om. Idag är det oftast kring jul som lutfisken äts även om lutfiskens dag infaller före alla helgons dag. Av tradition ska lutningen påbörjas på Anna-dagen för att hinna bli klar till jul. Vilket datum infaller Anna-dagen? B) Risgrynsgröten är en annan maträtt starkt förknippad med julen. I slutet på 1800-talet(ja senare också) la man ofta i en sötmandel och en bittermandel i gröten. - Vad skulle hända nästkommande år med personen som fick sötmandeln? - Vad skulle hända nästkommande år med personen som fick bittermandeln?

Musikquiz

Klassiska julsånger

Här kommer några klassiska julsånger framförda av vem?...alltså vad heter sången och vem/vilka är det som sjunger? (obs behöver inte vara originalartisten)

Musik
Frågesport

Julvärdar

Av någon anledning så är årets julvärd i SVT en stor angelägenhet för svenskar. 2013 var det till och med spelbart och allas vår kelgris Måns "mums-mums" Zelmerlöw var storfavorit innan utnämningen med oddsen 4,50 hos Unibet. Nu blev det inte Måns utan 10-oddsaren Petra Mede som tog hem det ärofyllda uppdraget 2013. A) Vem är julvärd i tv4 2020? B) Vem var julvärd i SVT 2019? C) Vad heter Arne Weises son som deltagit i Idol & Körslaget? D) Vad heter Bondeparet(efternamn räcker) som var julvärd i TV4 2017?

Frågesport

Julmust

Julmust, denna klassiska juldryck som sänker Coca-Colas försäljningssiffror med omkring 50% i december varje år. Drycken kom till Sverige tack vare tyske nykteristen Harry Roberts som ville införa den som ett nyktert alternativ på julbordet. Försäljningen gick trögt i början men tack vare alkoholmonopolet som dök upp 1922 så skjöt försäljningen i höjden. Apotekarnes julmust är välkänd - vilket bryggeri äger idag detta läskedrycksmärke?

Frågesport

Blandade julfrågor

Här kommer några blandade frågor som inte tog plats i de andra julkategorierna. A) Vilket år var Ernst julvärd i SVT? B) Trolltyg i tomteskogen - en tecknad film om skogstomten Tor som vid 101 års ålder ska gifta sig. Dock har trollen i skogen andra planer. Vad heter minsta barnet i trollfamiljen? C) Filmen Fanny och Alexander med sitt klassiska julfirande. Hur många oscars vann filmen? D) Vad hette den fornnordiska julen som numera är integrerad i den kristna julen?

Annons