10

frågor

Frågesport

Julquiz för julfest

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Ett julquiz med frågor om Andersdagen, julmusik, julgran, Madicken, mandel i gröten, advent, julrim m m.

  • Publicerat 22 februari 2020
Annons

Frågor

Frågesport

Andersdagen

Andersdagen den 30 november har ett taletsätt som ska förutspå julvädret. Avsluta talesättet: Anders slaskar...?

Frågesport

Jullåtar

Vad heter jullåten samt vem sjunger?

Musik
Tipspromenad

Mandel i gröten

Får man mandeln i gröten i Sverige så betyder det att man skulle bli gift nästkommande år. Vad ska hända om man får mandeln i gröten under en jullunch i Finland?

1. Man ska sjunga en sång

X. Man kommer få sina julönskningar uppfyllda

2. Man kommer INTE få sina julönskningar uppfyllda

Frågesport

Julrim

Vilken populär pocketbok döljer sig bakom följande julklappsrim? Ett lik hittas på Södermalm hösten år 1793 Och snart tillkallas polisens armé Niklas Natt och Dag klär av den sengustavianska tiden dess gloria Och berättar istället en makaber mordhistoria Missnöje och ett folk som far illa Hur riket styrs tycks ingen gilla

Tipspromenad

Julgran

Traditionen att ta in och pynta ett julträd kommer från Tyskland. I Sverige har vi gjort det i drygt 200 år, och försäljningsstatistik gör gällande att det årligen säljs ungefär tre miljoner naturgranar i vårt land. Vilken sorts säljs det flest av?

1. Kungsgran

X. Rödgran

2. Kullagran

Frågesport

Madicken

Madicken på Junibacken firar en fröjdefull och borgerlig jul. Hos familjen Nilsson i gårdshuset är det inte lika borgerligt, ehuru ganska trivsamt. Vad får Nilssons pojk Abbe i julklapp av Madicken?

Tipspromenad

Advent

Vad betyder ordet ”advent”?

1. Herrens ankomst

X. I väntan

2. Förberedelse

Musikquiz

Sällskapsresan

Varje jul är det alltid någon kanal som kör denna klassiska film. Här följer några frågor om den första av Sällskapsresanfilmerna. A) Vad heter resebyrån som Stig-Helmer och Ole Bramserud reser med till Cran Canaria?  B) I denna film får vi träffa paret Storch som filmar med linslocket på nästan hela resan. Vad heter den manlige skådespelaren i paret Storch? (Alltså hans riktiga namn). C) 2 karaktärer, Berra och Robban letar under hela filmen efter "Pepes Bodega" som ska sälja väldigt stark rom. Hur många procent alkohol ska dessa rom-flaskor innehålla?  D) I en klassisk scen med Siv och Majsan sägs "du har väl med dig dom fyra p:na?"....vad står p:na för?  (Spela låten under betänketiden)

Musik
Frågesport

God Jul

God Jul säger man på svenska men på vilket europeiskt språk har Google translate översatt till här? A) Gleðileg jól B) Buon Natale C) Feliz Navidad D) Glædelig jul E) Frohe Weihnachten

Frågesport

Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga bjuder in alla i socknens fattighus till ett rekorderligt gästabud i Katthult. 1. Vad kallas kvinnan som har ansvaret för alla fattighjon. 2. Vilket ord används i berättelsen och betyder att man tar allt som finns kvar i skålar och på fat?

Annons